Якщо у вас або ваших діток день розпочинається з горнятка кави та бутерброда, – негайно відкладіть їх! Хоча б сьогодні, 29 травня, коли весь світ відзначає Всесвітній день здорового травлення – World Digestive Health Day, зробіть ваш сніданок здоровим для усієї родини!
Рішення відзначати Всесвітній день здорового травлення ухвалили у травні 1958 року, коли, за ініціативою Міжнародного конгресу з гастроентерології відбувся Перший Всесвітній конгрес гастроентерологів у Вашингтоні (США), де було утворено Всесвітню організацію гастроентерологів (WGO).
Колектив відділення гастроентерології дитячої лікарні невеликий, тому у нас кожен день напружений та завантажений максимально: окрім щоденної лікарської допомоги та догляду за дітками, які лікуються у нас, важливою складовою є щоденне дієтичне, збалансоване і здорове харчування. Ми уважно слідкуємо за правильною рецептурою страв, пам’ятаючи, що тільки смачна їжа допомагає посилити ефект медикаментозного лікування, водночас раціон повинен бути різноманітним та поживним.
Чому важливо це знати?
✅ Травлення – основа здоров’я: шлунково-кишковий тракт впливає на імунітет, самопочуття людини, стан шкіри та навіть настрій.
✅ Травлення –”другий мозок”. У кишечнику міститься понад 100 мільйонів нейронів – більше, ніж у спинному мозку! Саме він виробляє до 90 відсотків серотоніну – гормону щастя.
✅ Травлення – запобігає захворюванням. Наприклад, вживання морських продуктів та рослинної їжі знижує ризик шлунково-кишкових захворювань і підтримує здоров’я серця.
Що слід робити, щоб допомогти своєму організму бути здоровим?
✅ Вживати щодня якомога більше рослинної їжі: ми, лікарі-гастроентерологи, рекомендуємо щодня вживати біля 400 грам свіжих овочів і фруктів.
✅ М’ясо – важливе джерело білків. Цим не можна ні нехтувати, ні надмірно його споживати. Слід менше вживати смажений продукт, більше – тушковане чи варене м’ясо.
✅ Регулярно вживайте молоко та кисломолочні продукти. Вони – важливе джерело надходження кальцію та засіб підтримання здорової мікрофлори кишківника.
✅ Не слід боятися вживати цукор, шкідливо надмірно споживати солодощі у великій кількості. Віддавайте перевагу у раціоні свіжим фруктам і ягодам влітку, а взимку – замороженим продуктам , а також меду та сухофруктам.
✅ Не захоплюйтесь надмірно популярними нині (особливо у дітей!) газованим напоям та “смаколикам” фаст-фуду, продуктами із штучними ароматизаторами та смаковими добавками.
✅ Зрештою, контролюйте свою вагу! Підтримуйте Індекс маси тіла (ІМТ) у межах числа від 20 до 25, а також активно займайтеся оздоровчими видами фізкультури. Вирахувати ІМТ ви можете за простою формулою: [вагу тіла (кг)] ÷ розділити на [квадрат числа росту у метрах]2
Ми, дитячі лікарі міської дитячої клінічної лікарні Чернівецької міської ради бажаємо вам і вашим діткам міцного здоров’я і завжди готові прийти на допомогу: порадити, проконсультувати, надати невідкладну лікарську допомогу!
Віра Клічук,
завідувач відділенням гастроентерології Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні