Впровадження інтегрованого підходу у відновленні доступу до якісних послуг охорони здоровʼя обговорили на конференції МОЗ України

Комплексний підхід є ключовим для відновлення та надання повноцінного доступу населенню до медичних послуг в умовах війни.

Саме на цьому наголосив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко на конференції «Відновлення послуг з охорони здоров’я на рівні громади», організованій Проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я.

«Ми стоїмо і стаємо ще сильнішими. Попри щоденні атаки ворожої армії на критичну інфраструктуру нам вдалося повністю відновити 517 об’єктів медзакладів, на інших 353 об’єктах роботи ще ведуться. Однак повномасштабна війна триває, і 26 обʼєктів медзакладів, що були відновлені, пошкоджені знов. У таких умовах ми за підтримки наших міжнародних партнерів докладаємо максимальних зусиль, аби українці мали доступ до необхідних медичних послуг. Співпраця з міжнародними та місцевими партнерами є надзвичайно важливою. Ми вдячні їм за підтримку — і фінансову, і експертну, — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Під час заходу окрему увагу приділили міжнародним партнерам, що надають регулярну підтримку програмам відновлення України: Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, представництву ВООЗ в Україні, представництву Світового банку в Україні, проєктам міжнародної технічної допомоги, зокрема Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та іншим.

Координація зусиль між різними секторами — медичним, соціальним та інфраструктурним — є ключем до забезпечення безперервності та якості послуг зі збереження життя та здоров’я населення.

Особливу роль сьогодні відіграє необхідність забезпечення надання медичної допомоги з використанням мобільних медичних бригад та телемедицини, завдяки яким надається допомога, зокрема, у прифронтових регіонах. Так, використання засобів телемедицини у взаємодії «лікар-пацієнт» дозволяє лікарям віддалено консультувати пацієнтів, обмінюватися медично-діагностичними даними як з підопічним, так і з іншими фахівцями, а також віддалено стежити за станом здоровʼя пацієнта, використовуючи для цього спеціальні пристрої вимірювання тиску, пульсу тощо.

Повну версію інформації про захід можна переглянути за посиланням:

https://moz.gov.ua/article/news/vprovadzhennja-integrovanogo-pidhodu-u-vidnovlenni-dostupu-do-jakisnih-poslug-ohoroni-zdorov%ca%bcja-obgovorili-na-konferencii

Центр комунікації КНП Міська дитяча клінічна лікарня