АНАЛІЗУЄМО НАШУ РОБОТУ

21 вересня в Україні традиційно відзначають День хірурга.

Для мене особисто, як і для моїх колег по відділенню дитячої хірургії, усього медичного колективу дитячої лікарні, ці щорічні вересневі заходи – як певне підведення підсумків нашої роботи, як об’єктивна оцінка перемог і з’ясування причин невдач, які, на жаль, теж трапляються у нашій повсякденній практиці.

Професія хірурга – невід’ємна і важлива частина сфери медичних послуг, адже часто саме від досвіду, навичок та знань хірурга багато в чому залежить здоров’я хворого, а наша спільна робота у відділенні сприяє збереженню здоров’я і життя дитини.

Хірург обов’язковий учасник передопераційної діагностики маленького пацієнта, проведення операції та забезпечення післяопераційного хірургічного догляду і лікування.

Часто чую твердження, що хірург – лідер хірургічної команди, адже саме він, як капітан, повинен точно оцінити сильні і слабкі сторони інших членів операційної бригади, правильно організувати і контролювати весь хід операції, що в кінцевому підсумку йде на користь лікуванню пацієнтів.

Переконаний, що тільки за умови синергії інтелектуального потенціалу хірурга, належних комунікативних навичок, готовності брати відповідальність за необхідний ризик на себе та високого професіоналізму членів операційної команди – колег-асистентів, анестезіологів, операційних медичних сестер нам вдається знаходити правильні рішення у критичних ситуаціях та добиватися успіху у складних випадках, занедбаних патологіях, через несвоєчасне звернення за лікарською допомогою тощо.

Лікар – це вічний студент. Не виняток з цього правила хірурги, адже кожного року ми дізнаємося про нові медичні технології, вдосконалення практики ведення оперативних втручань, запровадження малоінвазивних операцій та багато іншого, що примушує кожного хірурга ретельно і без перерви вчитися, набувати нового досвіду, асистувати на операціях більш досвідчених колег, торувати власну дорогу до професійної досконалості.

Користуючись нагодою, хочу привітати усіх дитячих лікарів-хірургів нашого відділення, подякувати їм та нашим незмінним партнерам – анестезіологам, операційним медичним сестрам за важку самовіддану працю, за допомогу та підтримку, за сотні спільно врятованих життів маленьких пацієнтів, яким ми разом повернули радість буття.

 Микола Хома,
завідувач відділення хірургії
міської дитячої клінічної лікарні
Чернівецької міської ради