НАШ ДЕВІЗ – ЗДОРОВ’Я ДИТИНИ ПОНАД УСЕ!

Історія педіатричного відділення №2 бере свій відлік від 15 липня 2011 року, коли було прийнято об’єктивно необхідне рішення про збільшення обсягів надання медичної допомоги у сфері педіатрії Міською дитячою клінічною лікарнею Чернівецької міської ради.

Наше відділення розраховане на 30 ліжок, усі палати пристосовані до цілодобового перебування на стаціонарному лікуванні діток із можливим супутнім доглядом батьками.

Після виконання рішення адміністрації лікарні про переміщення нашого відділення з пристосованих приміщень історичного корпусу у кабінети і палати хірургічного корпусу лікарні, після повернення тимчасово розміщеного там перинатального відділення у пологовий будинок, – ми відчули суттєве покращення не тільки санітарних норм, але й можливість оптимізації лікувального процесу. Палати відділення обладнані санвузлами, також є 7 палат двомісних для перебування дитини з матір’ю, що допомагає створити під час терміну лікування сприятливіші психологічні умови для одужання маленького пацієнта.

Відповідно до санітарних вимог загальний коридор, кабінети, усі палати і маніпуляційні кімнати  обладнані стаціонарними та переносними бактерицидними лампами.

При відділені, за ініціативою батьків і колективу, створена і обладнана ігрова кімната, розгорнуто масажний кабінет, де дітки можуть отримувати необхідні процедури, граючись із улюбленими іграшками. Це – наші центри психологічного розвантаження дитини, створені за рекомендацією дитячого психолога лікарні, де для малечі, яка лікується у стаціонарі, створюється ефект рідної домівки: можна гратися знайомими іграшками, спілкуватися із ровесниками, розважатися тощо.

Багато уваги ми приділяємо діткам-сиротам та неповнолітнім, які покинуті батьками чи позбавлені батьківської опіки за рішеннями суду. Такі діти направляються до нас на обстеження та лікування з наступним влаштуванням їх до спеціалізованих будинків дитини. Однак досить часто, зважаючи на необхідність не лише проведення обстежень чи надання медичної допомоги, але й виконання тривалих процедурних юридичних вимог, – такі пацієнти вимушено перебувають у відділенні значний час і це вимагає від усього колективу відділення особливої уваги і турботи до них, зважаючи на отриману неповнолітніми психологічну травму чи наявний депресивний стан. У цьому випадку головна турбота і догляд за такими дітками лягає на плечі наших сестричок і санітарок, які роблять все необхідне, щоб діти відчували себе комфортно.

Весь наш колектив наполегливо працює над підвищенням свого професійного рівня, щоб йти у ногу із технічним прогресом, інноваційними змінами, які покращують якість лікування, дозволяють використовувати сучасне обладнання та «ноу-хау» у сфері лікувальної педіатричної практики: лікарі і медичні сестри навчаються, відвідуючи різноманітні освітні заходи, беруть участь у конференціях і симпозіумах. Отримані  знання успішно впроваджуються у клінічну практику, покращуючи якість надання медичної допомоги на засадах доказової медицини.

Покращення якості медичної допомоги сприяло скороченню термінів лікування. Педіатричне відділення №2 Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні надає невідкладну стаціонарну допомогу дітям від 3 місяців до 18 років.  У відділенні отримують лікування діти з соматичною патологією.  Пацієнти цілодобово знаходяться у комфортних умовах під наглядом турботливого медичного персоналу, чим забезпечується завдання та головна функція відділення – надання високоякісної діагностичної та лікарської допомоги населенню міста на госпітальному етапі, як передбачено вимогами Міністерства охорони здоров’я та стандартами НСЗУ. При проведенні у відділенні різних маніпуляцій, діти, щоб відвернути їх увагу та зменшити можливий стрес, обирають різні барвисті подарунки із «подарункової» скриньки, де красиві та безпечні іграшки постійно поповнюються нашими волонтерами.

Ми добре розуміємо, яку тривогу у батьків викликає необхідність стаціонарного лікування дитини, коли вона цілодобово знаходиться поза рідною домівкою. Ця  робота надзвичайно складна і відповідальна – працювати з маленькими пацієнтами. І ми завжди готові створювати комфортні умови й надавати високоякісні медичні послуги й ефективне лікування.

Найбільша радість і задоволення медиків нашої дитячої лікарні, коли щасливі, усміхнені батьки, повертаються додому із своїми здоровими дітками!

Якщо у вас виникає бодай найменший сумнів щодо стану дитини, підозра на будь-яке захворювання, звертайтеся не вагаючись до спеціалістів нашої лікарні, яка працює цілодобово без вихідних: м. Чернівці, вул. Буковинська, 4.

Здорова дитина – щаслива родина і непереможне майбутнє України!

Інна Канєва,
лікар-педіатр вищої категорії,
завідувач відділення педіатрії №2
Міської дитячої клінічної лікарні
Чернівецької міської ради