ОНКОЛОГІЯ – НЕ ВИРОК

Справжній інноваційний прорив відбувся за останні десятиріччя у сфері дослідження онкозахворювань людини і розробки новітніх методик успішної боротьби з ним, особливо на ранніх стадіях виявлення.

Це стало можливим, дякуючи синергії досвіду лікарів-онкологів, науковців багатьох галузей, а ще, – дякуючи інвестиціям урядів більшості країн світу та приватним меценатам у розвиток досліджень практичної онкології та створення зразків сучасних препаратів та обладнання діагностування та лікування цієї смертельної хвороби.

Медична статистика сьогодні переконливо підтверджує цю тенденцію, адже, наприклад за даними США зниження рівня онкологічної смертностізменшилося на 27  відсотків (у порівнянні з моментом максимальних показників у 1991 році. Заслуговує на увагу і той факт, що за останній час запатентовано і схвалено понад 150 нових протипухлинних препаратів, посилюється контроль за якістю продуктів, які ми вживаємо.

Зрештою, і це найважливіший показник, що досвід, знання і зусилля лікарів, після встановлення грізного діагнозу, дають шанс  виживання понад 5 років кожним двом з трьох хворих на онкологію.

Однак, не зважаючи на вражаючі темпи прогресу у онкологічній медицині, – рак продовжує залишатися однією з основних причин захворюваності та смертності у всьому світі: на його частку припадає біля 16 відсотків світової смертності. Саме тому науковці всього світу, лікарі активно ведуть дослідження, збирають і публікують медичні дані для обміну досвідом і поглибленого вивчення цього явища. І це дає свої позитивні результати – дослідження досягли такого рівня, коли ми маємо право стверджувати, що маємо численні приклади запобігання захворюванню при ранньому діагностуванні, успішного лікування і, навіть, подолання онкологічних захворювань!

Сьогодні ще чимало невирішених проблем залишається перед лікарями та науковцями, коли ми оцінюємо ситуацію і проблеми «молодшання» онкологічних захворювань.

Як дитячий нейрохірург я багато років спостерігаю, роблю операції і допомагаю діткам долати їх хвороби. У багатьох випадках констатую, що пізнє звернення батьків, родини хворого малюка до лікарів за консультацією, – стає головною причиною складних процесів лікування, надважких операцій, створює реальну загрозу здоров’ю та життю дитини.

Тому я хочу привернути увагу усіх, хто відповідає за догляд за дитиною, – батьків, найближчих родичів – не нехтуйте медичними стандартами та рекомендаціями лікарів щодо своєчасного та регулярного консультування і огляду дитини, це може врятувати вашій дитині здоров’я і життя!

Запрошую, – звертайтеся до нас при найменшому сумніві щодо стану підлітка за адресою: місто Чернівці, вул. Буковинська, 4, Міська дитяча клінічна лікарня Чернівецької міської ради.

Аурел Рошка,
дитячий нейрохірург,
заступник генерального директора лікарні з хірургії