Інформаційний сайт
Комунального некомерційного
підприємства м. Чернівці

Чергова перемога хірургів-урологів міської дитячої клінічної лікарні: вперше на Буковині провели комплекс із чотирьох одночасних операцій

 

Як ми інформували у попередній публікації від 16 квітня цього року, після завершення комплексу складних урологічних операцій, які вперше були виконані у Чернівцях, дитячий хірург-уролог Андрій Іринчин, кандидат медичних наук, заслужений лікар України розповість про особливості та хід проведення подібних операцій, необхідність запровадження таких заходів та їх значення для гарантування життя і здоров’я маленьких пацієнтів.

 Центр комунікації
КНП Міська дитяча лікарня

 

 

Протягом  двох днів, 16-17 квітня цього року, у Чернівецькій міській дитячій клінічній лікарні було проведено п’ять надскладних реконструктивних операцій у дітей раннього віку із вродженими вадами розвитку органів сечової системи.

Пандемія Covid -19 та запроваджені владою України необхідні карантинні заходи у державі неминуче вплинули, а також і змінили алгоритм ранньої діагностики та лікування природжених вад здоров’я у дітей, батьками і лікарями втрачаються напрацьовані маршрути та система моніторингу здоров’я маленьких пацієнтів.

Не можу не наголосити ще на одній проблемі, яка наразі стала надзвичайно актуальною: переважна більшість батьків в силу як об’єктивних, так і суб’єктивних причин не завжди вчасно звертаються до відповідних клінічних та діагностичних медичних установ за консультацією з питань запобігання хворобам неповнолітніх, забуваючи, що невчасно виявлена і не пролікована хвороба у дитини як правило призводить до хронічних захворювань, інвалідності, які дуже складно і дороговартісно лікувати, а в окремих випадках, не зважаючи на досягнення сучасної медицини, вже стає неможливим надати допомогу та вилікувати.

Саме тому, розуміючи стан справ та намагаючись вирішити цю проблему, адміністрація міської дитячої клінічної лікарні створила амбулаторне консультаційне відділення, де прийом ведуть лікарі вищої категорії, педіатри та хірурги, висококваліфіковані практики, які щодня мають справу із лікуванням широкого спектру захворювань дітей і мають змогу, при необхідності і не гаючи часу, провести клініко-діагностичне обслідування, зробити лабораторні аналізи, направити хвору дитину у стаціонар та надати своєчасну  і термінову лікарську допомогу.

Саме так, спеціалісти дитячої лікарні виявили рецидивуючий перебіг пієлонефриту, який є ускладненням природжених вад розвитку сечової системи у групи дітей. Вік маленьких пацієнтів – наймолодшому з них виповнилося шість місяців, старшому – один рік і шість місяців. Стан цих дітей та значний лікарський досвід спеціалістів хірургічного відділення, які брали участь у нараді, примусили нас призначити проведення операцій невідкладно, у стислі терміни.

Зважаючи на виняткову складність таких операцій і той факт, що одночасне виконання декількох операцій у маленьких дітей в Чернівцях проводилося вперше, – було прийнято рішення запросити до участі у цих інвазійних лікувальних заходах одного з кращих дитячих урологів України, з яким нас поєднують давні наукові, медичні і просто дружні стосунки – Олеся Калищука, кандидата медичних наук, старшого наукового співробітника відділу дитячої урології ДУ «Інститут урології  НАМН України».

У перший день наша хірургічна бригада провела 4 надскладні операції за діагнозами: «двобічний обструктивний мегауретер ІІІ-ІV ступеня» та «двобічний рефлюксуючий мегауретер ІІІ-ІV ступеня». Слід підкреслити, що кожна така операція тривала мінімум дві години, а загалом хірурги, анестезіологи, усі спеціалісти середнього медичного персоналу перебували в операційній близько дев’яти годин з однією перервою.

Це надзвичайно велике як фізичне, так і психологічне навантаження на лікарів! Але високий професіоналізм усіх без винятку дозволив успішно справилися із таким складним завданням, і сьогодні, коли вже минуло декілька післяопераційних днів, ми можемо з гордістю запевнити батьків: здоров’я і життя ваших діток, яких ви довірили нам, врятоване!

Разом із лікарями хірургічної бригади працювали найдосвідченіші операційні медичні сестри клінічної лікарні: Наталя Міжінська, багаторічний досвід якої був незамінимим у організації нашої злагодженої і успішної роботи, та Поліна Жук, яка дбала про належне забезпечення операції та стерильні умови в операційній.

Наступного дня була проведена операція у пацієнта з найскладнішою урологічною патологією: «повне подвоєння обох нирок, обструктивний мегауретер ІV ст. верхніх сегментів з обох боків».

Під час наради з планування цієї операції нашими спеціалістами було вирішено вивести сечовід верхньої частки лівої нирки на шкіру – для покращення функціонального стану та збереження нирки. У майбутньому цьому пацієнту передбачається проведення ще декількох операцій.

До речі, хочу окремо наголосити: для успішного перебігу операцій було надзвичайно важливо, що анестезіологічне забезпечення проводив особисто завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Степан Басістий, заслужений лікар України, асистувала йому старша медична сестра відділення Світлана Загарюк, магістр медицини.

Для  пацієнтів раннього віку така значна тривалість оперативного втручання викликає високий ризик післяопераційних ускладнень, тому всі діти після операцій потребують подальшого лікування та інтенсивного спостереження в умовах  відділення анестезіології та інтенсивної терапії, – зазначив Степан Іванович, – наше відділення набуло значний досвід роботи з такими маленькими пацієнтами.

Однак, кожен складний випадок з наукової і практичної точки зору для нас, лікарів-реаніматологів, є надважливим, адже ми приймаємо дитину після складної, тривалої операції і повинні перенести і підкріпити успіх хірургічного втручання у позитивну динаміку післяопераційної реабілітації, адже повне одужання дитини це – результат комплексу високопрофесійних дій усіх лікарів, середнього медичного персоналу, технічних спеціалістів, які забезпечують належні і безперебійні умови роботи.

Слова подяки хочеться сказати багатьом співробітникам лікарні, які безпосередньо брали участь в підготовці та проведені операцій – лікарям, інтернам, середньому та молодшому персоналу.

Окрема подяка – фонду «Я – майбутнє України» за постійну турботу і підтримку одного із прооперованих пацієнтів. Це приклад справжнього благодійництва, яке відіграє виключно важливу гуманістичну роль як для батьків хворої дитини, так і для нас лікарів, особливо у таких складних випадках захворювання.

Обидва операційні дні для нашої команди були цікавими та насиченими:  фізична втома, емоційне перенавантаження ніщо у порівнянні із результатом, який викликає заслужену гордість та задоволення успішно та високопрофесійно виконаною роботою…

Це і є доля хірурга!

Андрій Іринчин,
експерт  Департаменту охорони здоров’я області
з дитячої урології, кандидат медичних наук,
заслужений лікар України