Інформаційний сайт
Комунального некомерційного
підприємства м. Чернівці

Аспекти реалізації медичної реформи

Аспектам виконання другого етапу Медичної реформи в Україні було присвячено перший робочий день листопада, який розпочався із короткої наради у генерального директора лікарні Сергія Сторожука. Обговорювалося питання виконання організаційно-технічних заходів щодо забезпечення базової вимоги Національної служби здоров’я України – доступності закладу охорони здоров’я для людей із спеціальними фізичними потребами, – однієї із базових норм ЄС у соціальній сфері.

Забезпечення комфортних умов проживання та безперешкодний доступ до отримання послуг в усіх сферах життя для людей із обмеженими фізичними можливостями стає нормою і в нашій державі. Однак, стосовно спеціальних сфер обслуговування, до яких, без сумніву, належить і діяльність клінічної медицини, існує чимало застережень та технічних вимог, виконати які доволі складно і дороговартісно, але альтернативи не існує.

Виконання супутніх та підготовчих робіт у цьому напрямку триває вже декілька місяців, але, перед початком переобладнання клінічної лікарні, заклад повинен був отримати експертний висновок спеціальної ліцензованої організації щодо переліку таких обов’язкових точок доступу, технічної оцінки ступеню переобладнання тощо.

Проект реорганізації отриманий і заступник генерального директора Руслан Кудринський поінформував учасників наради – керівника лікарні, заступників генерального директора, керівників клінічних відділень про обсяги робіт, терміни їх виконання та, головне, необхідність у цільовому фінансуванні міської дитячої лікарні Чернівецькою міською радою, зважаючи на значні обсяги та спеціальні (у тому числі – санітарні) вимоги щодо матеріалів, які можуть бути використані для облаштування пандусів, трапів, ліфтів, встановлення інформаційних табличок із текстами системи Брайля.