Інформаційний сайт
Комунального некомерційного
підприємства м. Чернівці

КОЛЕГІАЛЬНІСТЬ ЛІКАРІВ

Дитяча хірургія – це та галузь медицини, діяльність якої торкається лікування дитини від народження до 18 років, але наслідки не виявленої вчасно і не вилікуваної хвороби можуть проявлятись протягом всього життя, в тому числі, – і раптово.

Тому невчасно розпізнане захворювання, яке може загостритись від травми або від інфекції, може стати неприємною несподіванкою не тільки для батьків дитини, але й для лікарів.

Саме про один із подібних випадків, який був спровокований вірусним захворюванням, вважаємо за потрібне розповісти та поділитися досвідом із нашими колегами – дитячими лікарями міста Чернівці й області.

У серпні 2020 року уся сім’я юного пацієнта перехворіла на COVID-19. Хлопчик потрапив до лікарні із ускладненням – запаленням легень. Після лікування був виписаний додому. Але через короткий проміжок часу стан здоров’я дитини різко погіршився і з’явилася задуха. Батьки звернулись у районну лікарню, де діагностували пневмоторакс – гострий прорив повітря з бронхів у плевральну порожнину із колапсом легені. Дитину терміново направили у відділення дитячої хірургії Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні, що на вулиці Буковинській,4.

Підліткові надали невідкладну допомогу, – його госпіталізували у відділення інтенсивної терапії та реанімації. Кілька днів лікарі докладали зусиль, щоб вивести дитину із важкого клінічного стану та, водночас, проводили всебічну діагностику. Сучасні інструментальні методи дослідження показали, що причиною прориву бронху та руйнування легені стала вроджена вада, яка, без будь-яких проявів, супроводжувала підлітка усі 15 років життя. Оскільки ситуація потребувала невідкладної операції на легенях, а подібні хірургічні втручання у дітей виконуються дуже рідко, на допомогу запросили торакальних хірургів із обласної клінічної лікарні дорослих, які мають досвід та практику проведення складних хірургічних процедур.

Не зважаючи на вихідний, святковий день, – бригада хірургів на чолі із Заслуженим лікарем України, завідуючим відділенням торакальної хірургії Чернівецької обласної клінічної лікарні, кандидатом медичних наук Василем Яцківом – екстрено прибула в операційну міської дитячої клінічної лікарні.

У операційному блоці, підготовленому до проведення складного хірургічного втручання, на колег очікували – завідувач хірургічним відділенням міської дитячої лікарні Микола Хома, хірурги С. Фрімет, С. Бабич, анестезіолог П. Штефанюк, лікар-ендоскопіст  В. Білокопитий, який проводив також і санаційну бронхоскопію під час операції.

Високий вишкіл та організованість засвідчила операційна сестринська бригада, яку організувала та очолила старша медична сестра операційного блоку Поліна Жук  та операційна сестра Параскева Головач.

Запорукою успішної операції, наголосив Заслужений лікар України, завідуючий відділенням торакальної хірургії Чернівецької обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук Василь Яцків, – стали не лише високий професіоналізм та синергія досвіду висококваліфікованих спеціалістів, але й співпраця хірургів різних спеціальностей та колегіальність двох лікувальних закладів. Це – приклад того, як сьогодні слід працювати усім, незалежно від спеціальностей та галузей

Хлопчик одужує і скоро повернеться до звичного життя підлітка.

Центр комунікації

Міської дитячої клінічної лікарні.