Інформаційний сайт
Комунального некомерційного
підприємства м. Чернівці

НСЗУ повідомляє: Програма медичних гарантій на 2022 рік

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбук Національна служба здоров’я України 12 січня цього року. – Кабінет Міністрів України затвердив порядок реалізації Програми медичних гарантій на 2022 рік.

Центр комунікації КНП Міська дитяча клінічна лікарня вже публікував відповідну інформацію, де зазначалося, що Програма медичних гарантій-2022 сфокусована на потребах та безпеці пацієнта. Передусім зміцнюється фінансова захищеність українців завдяки збільшеному бюджету. Також посилюються вимоги до надавачів медичних послуг, що покращує якість медичних послуг. Загалом ПМГ на поточний рік передбачає 38 пакетів послуг. Ознайомитися з порядом реалізації ПМГ 2022 можна тут https://cutt.ly/DIuccWm

Для кращої поінформованості спеціалістів дитячої лікарні наводимо коментар НСЗУ про важливі зміни у програмі медичних гарантій у 2022 році повністю:

📌 Додані нові пакети “Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня” та “Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях”;

📌Стане обов’язковим безоплатне проведення неонатального скринінгу усім новонародженим за 21 захворюванням;

📌Розшириться програма реімбурсації “Доступні ліки” препаратами для лікування хвороби Паркінсона, а також хронічного обструктивного захворювання легень;

📌Буде застосовуватись гірський коефіцієнт у розмірі 1,2 за напрямками “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”, “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”, “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”, “Стаціонарна медична допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2”, “Амбулаторна допомога” та “Стоматологічна допомога”;

📌 Запроваджуються індикатори якості рівня вакцинації для лікарів, які надають первинну медичну допомогу:
✔ з 1 березня 2022 року НСЗУ оцінюватиме досягнення рівня охоплення повною імунізацією вакцинами від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 для осіб від 18 років і старше;
✔ з 1 червня 2022 року – рівень вакцинації дітей до 6 років (включно) згідно з календарем щеплень.
При досягненні цільових значень раз у квартал буде здійснюватись доплата до суми договору.

📌 Вводиться новий показник – мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також при пологах. Мінімальна кількість наданих послуг, яка дозволяє укласти договір з НСЗУ: 150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарктів. А при укладенні договору із закладами на надання медичної допомоги у складних неонатальних випадках буде враховуватись такий показник як переведення немовлят до іншої лікарні чи перинатального центру. НСЗУ не укладатиме договори із надавачами, які здійснили більше 30% переведень.

Бюджет ПМГ-2022 складає 157,3 млрд грн. Це на 33,8 млрд грн більше порівняно з 2021 роком. Завдяки збільшеному бюджету надавачі медичних послуг отримають більші оплати за підвищеними тарифами на пріоритетні послуги.

Так, за одним з найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметься неонатальна допомога. У 2022 тариф зросте зі 113 до 135 тис. грн, а максимальний тариф становитиме 161 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам. Тариф за медичну допомогу при пологах зросте на 5 тис. грн – до 15 тис. грн. А для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам – до 20 тис. грн.

Зростуть тарифи і на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування – до 36 тисяч, а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тис. грн до 74 тис. грн. Також заплановане підвищення капітаційної ставки лікарям, які надають первинну медичну допомогу, до 786 грн.

Оскільки Порядок реалізації програми медичних гарантій на 2022 рік уже опублікований на вебсайті Кабінету Міністрів України, НСЗУ починає приймати від спеціалізованих медичних закладів пропозиції про укладення договорів у 2022 році. Прийом пропозицій триватиме з 14 по 19 січня включно.

Надавачі медичних послуг, які у грудні 2021 року подали для перевірки свої звернення, мають повідомити, що за цей період у них не відбулося ніяких змін і підтвердити своє бажання укласти договори за відповідними пакетами медичних послуг.

Наголошуємо, що правовідносини між НСЗУ і надавачами медичних послуг, які подали відповідні звернення у грудні 2021 та відповідають, зокрема, умовам закупівлі, чинні з 1 січня 2022 року. А отже такі надавачі медичних послуг отримають оплату за медичні послуги, надані з 1 січня.

Джерело інформації: Офіційний сайт НСЗУ – https://www.facebook.com/nszu.ukr/posts/231960675787885

Центр комунікації

КНП Міська дитяча клінічна лікарня