Інформаційний сайт
Комунального некомерційного
підприємства м. Чернівці

Щиро дякую колегам – лікарям міської дитячої лікарні  за врятоване життя доньки!

Павло Боднарук – професійний лікар, учасник бойових дій в АТО. Важке поранення під час однієї з атак ворога залишило важкий спогад, – інвалідність. Воля і наполегливість цієї мужньої людини, непохитна віра у справедливість дозволили подолати недугу та повернутися до активного життя. Здавалося, що непрості випробування нарешті минули. Однак, не так судилося, як мріяли у родині Боднаруків…

– Хвору дівчинку Олександру привезли до Чернівецької міської клінічної лікарні приблизно два місяці тому, розповідає Аурел Рошка, дитячий нейрохірург, заступник генерального директора з хірургії лікувального закладу. Ми бачили тривогу і надію в очах батьків, однак розуміли, що захворювання надзвичайно складне, необхідно робити операцію, які традиційно виконують у Києві, тому не наважувалися давати будь-яких попередніх прогнозів. 

Слід зауважити, що саме Аурел Іванович, досвідчений дитячий лікар-хірург, вперше у Чернівцях запропонував робити нейрохірургічні операції на місці, у дитячій клінічній лікарні, а не транспортувати важкохворих дітей до столиці: дуже часто фактор часу може позбавити хвору дитину того єдиного шансу, який дає Господь кожній людині на порятунок!

– Лікарська етика не дозволяє нам детально говорити про особливості та перебіг захворювання дитини, – наголошує лікар-нейрохірург. Однак, не можу не зазначити: ми добре усвідомлювали складність інвазивного втручання, де кожен рух вимірювався на міліметри. Такі операції вимагають застосування інноваційних медичних приладів, які значно полегшують роботу нейрохірурга. Наша дитяча лікарня, як і інші медичні лікувальні установи міста Чернівці, сьогодні не має у своєму арсеналі такого обладнання, що значно підвищує навантаження на лікаря та вимагає від нього максимальної зосередженості, уваги та концентрації! 

Хвора дитина потрапила у приймальне відділення Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні   із внутрішньо-мозковою інсульт-гематомою, що виникла на фоні складної вродженої патології нирок та, ймовірно, артеріо-венозного переродження судин головного мозку у дитини, що власне, і могло викликати внутрішньо-мозковий крововилив. А це у свою чергу спричинило правобічний геміпарез, втрату мови та ряд інших ускладнень, що вимагали ургентної операції. 

На оперативній нараді було визначено план операції, затверджено склад операційної бригади, підготовлено операційний блок.

– Важка тривала операція завершилася успішно, розповідає Аурел Іванович, ми виконали операційний план у повному обсязі, виявили і усунули джерело кровотечі, більше того, ми також одразу провели реконструктивну пластику  черепа, щоб не травмувати дитину повторною операцією. Я дякую Господу, що дав нам сили допомогти цій дитині!

Понад два місяці весь колектив дитячої клінічної лікарні слідкував за перебігом реабілітації та чекав на одужання неповнолітньої пацієнтки.

Цими днями щасливі батьки забрали дитину додому! 

– Щиро дякую колегам – лікарям міської дитячої лікарні за врятоване життя доньки, – звернувся до Аурела Івановича Рошки батько пацієнтки Павло Боднарук.- Це справжнє чудо – у дочки відновилася мова, ми йдемо додому самостійно без допомоги! Ви повернули нашій родині щастя! 

Центр комунікації
КНП Міська дитяча клінічна лікарня