У міській дитячій лікарні розгорнуто тимчасовий пункт щеплень

 

Пандемія коронавірусу COVID-19 примусила суспільство по новому оцінити ризики, які загрожують світові. Уряди усіх країн світу вживають заходів, щоб запобігти важким наслідкам небезпечної хвороби для людини, зменшити втрати національних економік від запровадження обмежень підприємницької діяльності. 

Україна є активним учасником цих заходів світової протидії хворобі. Однак, для успішної реалізації антиковідної програми, потрібне свідоме ставлення людей до запроваджуваних обмежень, дотримання індивідуальних та колективних норм санітарної безпеки тощо… Адже для того, щоб подолати гостру респіраторну коронавірусну інфекцію COVID-19, так як і інші важкі інфекції, з якими у минулому стикалося людство, необхідно набути  стійкий колективний імунітет. Останній неможливо створити без вакцинації. 

Саме тому, на виконання рішення місцевих органів охорони здоров’я, спрямованих на зменшення рівня захворюваності у місті Чернівцях та області,  на базі  комунального некомерційного підприємства «Міська дитяча клінічна лікарня», що розміщене в обласному центрі по вул. Буковинській, 4, розгорнуто тимчасовий пункт щеплень та   розпочато перший етап щеплення проти COVID-19 вакциною  «Oxford/AstraZenecа» (Covishield) співробітників ряду медичних закладів міста. 

Всього у першій групі медичних працівників, які мають високий ризик захворювання, було щеплено 34 співробітники дитячої лікарні. Відповідно до прийнятого обласною та міською владою рішення, у першій групі разом із працівниками міської дитячої клінічної лікарні також було проведено щеплення ряду громадських активістів та медичних працівників інших лікувально-профілактичних закладів. Загалом вакциновано понад 120 громадян. 

Безпосередньо перед вакцинацією усі пройшли огляд лікаря та отримали дозвіл на щеплення.  Після проведення процедури кожен був під наглядом у кімнаті відпочинку 30 хвилин, однак, побічних реакцій не спостерігалось. На сьогодні самопочуття в усіх вакцинованих задовільне, скарг та побічних реакцій немає.

Слід відзначити, що вакцинальний комплекс, отриманий лікарнею для проведення щеплень, складається з двох окремих  доз, інтервал між якими  складає 4-12 тижнів. Отже усі вакциновані повинні відвідати ще раз лікувальний заклад для отримання другої ін’єкції.

Як лікар, хочу звернутися до усіх громадян міста й області: ми повинні зрозуміти та донести до кожного, що для повернення до звичного для нас подальшого активного  життя, ми змушені спільно подолати коронавірусну хворобу, а цього можна досягти лише створивши колективний імунітет  шляхом вакцинації.

Ольга Бабина,
заступник
генерального директора з медичної частини
КНМ Міська дитяча клінічна лікарня