Інформаційний сайт
Комунального некомерційного
підприємства м. Чернівці

ВІЗИТ НАДЗВИЧАЙНОГО І ПОВНОВАЖНОГО ПОСЛА РЕСПУБЛІКИ РУМУНІЯ ДО ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У зв’язку із оголошенням офіційного початку реалізації Українсько-Румунського міжнародного пілотного Проекту ЄС щодо розвитку інфраструктури медичних закладів у рамках транскордонної співпраці та відкриття відділення невідкладних станів у КНП «Чернівецька міська дитяча клінічна лікарня імені Ісидора Боді» 16 лютого 2021 року у рамках офіційного візиту до Чернівецької області і міста Чернівці представницька делегація на чолі із Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Румунія в Україні паном Крістіаном – Леоном Цуркану відвідала міський дитячий лікувальний заклад.

Під час обговорення питань розвитку транскордонної співпраці медичних установ Сучавського повіту Румунії та Чернівецької області України Його Високоповажність пана Цуркану привітали перший заступник міського голови Юрий Лесюк та штатний радник міського голови з питань охорони здоров’я Ігор Незборецький.

  Повноважні представники міської ради взяли участь у переговорах та підкреслили, що реалізація спільного міжнародного  проекту, який виграла дитяча клінічна лікарня, є не тільки надважливою для галузі з погляду технологічного розвитку лікарні, впровадження інноваційних лікувальних методологій та  асиміляції багатьох протоколів, що регулюють надання невідкладної лікарської допомоги на прикордонній території, але й для поглиблення інших напрямків співпраці, зокрема посилення ролі місцевого самоврядування двох прикордонних територій у налагодженні та поглибленні такої діяльності. Досвід колег із Румунії є корисним, адже Україна наразі реалізовує подібні програми ЄС, а всебічна підтримка і сприяння офіційної румунської влади є визначальними для успішного просування спільних інфраструктурних проектів Євросоюзу.

Сергій Сторожук, генеральний директор дитячої лікарні, висловив подяку від імені колективу медичного закладу Його Високоповажності послу пану Крістіану-Леону Цуркану та членам делегації Республіки Румунія за виявлену увагу і підтримку у розвитку співпраці лікувального закладу із колегами міста Сучава, у тому числі, за сприяння у реалізації Європейського гранту за Спільною Операційною Програмою Румунія – Україна 2014 – 2020  «Загальні виклики у сфері безпеки і охорони здоров’я» Пріоритету 4.1. – «підтримка розвитку медичних послуг та доступу до охорони здоров’я», а також поінформував Його Високоповажність пана Крістіана-Леона Цуркану про зустріч із паном Робертом Гречану, начальником Управління впровадження проектів Європейських фондів Сучавської повітової держадміністрації, під час якої лікарні було запропоновано готуватися до участі у нових спільних проектах транскордонної співпраці у галузі охорони здоров’я. Ми ще раз переконалися у готовності румунської сторони надавати допомогу та сприяти реалізації планів ділових та культурних відносин.

Слід особливо підкреслити, – зауважив пан Сторожук, – визначальну роль у налагодженні і розвитку співпраці з румунськими колегами Генерального Консульства Румунії у Чернівцях та особисту допомогу Генерального Консула Румунії у місті Чернівцях Вельмиповажної пані Ірини-Лоредани Станкулеску, за сприяння якої, починаючи з 2016 року, були налагоджені контакти з дитячими лікарнями Бухареста: міською дитячою лікарнею імені Грегоре Александреску та дитячою лікарнею імені Марії Складовської-Кюрі.

А ознайомлення з роботою колективів госпіталю ургентної допомоги Бухареста «Флореаска» та шпиталю ургентної допомоги імені «St. Ioan Cel Nou» у місті Сучава стали визначальними у нашому рішенні брати участь у конкурсі проектів ЄС у рамках розвитку транскордонної співпраці.

При цьому не потребує доведення, що користь від розвитку галузевої взаємодії медичних установ та закладів є спільною. Адже для румунських лікарень, які пройшли етапи модернізації та оснащення сучасним діагностично-лікувальним обладнанням у процесі інсталяції заходів медичної реформи та інтеграції у систему охорони здоров’я Євросоюзу, нові виклики: відтік медичних кадрів, відставання медичних технологій на периферії, – стали нагальним питанням, яке потребує швидкого і адекватного вирішення. З аналогічними проблемами стикається і медична галузь міста Чернівців і області, тому ми вбачаємо у нашій кооперації і перспективи подолання цих проблем.

Від сторони українських медиків адміністрація Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні запропонувала румунським партнерам з шпиталю ургентної допомоги імені «St. Ioan Cel Nou» міста Сучава можливість вивчення нашого досвіду у таких важливих керунках клінічної практики, як хірургія новонароджених, дитяча нейрохірургія, дитяча неврологія, дитяча урологія та деяких інших методів лікування, що наразі є важливим для наших закордонних колег.

Доречно навести такий переконливий приклад, – зауважив дитячий нейрохірург, завідувач відділення невідкладних станів пан Аурел Рошка, –  новонароджених з вродженими вадами розвитку, які потребують невідкладних хірургічних операцій, транспортують із Сучави до Бухаресту за 500 км, у той час, як з Чернівців до Київських клінік ми не відправляємо новонароджених на операції вже понад 15 років. Ми підготували фахівців, які проходили навчання у провідних клініках України, Нідерландів, США, Німеччини та Італії, відпрацювали медичні технології та ресурсне забезпечення і маємо непоганий результат – 90-92% виживання немовлят після складних реконструктивних операцій.

Концепція підтримки розвитку прикордонних територій як одне із пріоритетних завдань, делегованих Сучавському Регіональному бюро транскордонної співпраці (BRCT) Директоратом прикордонної співпраці ПАРЕ при Міністерстві європейської інтеграції, відкрила можливість до написання та подання на конкурс значних інфраструктурних проектів потенційних партнерів Сучавського повіту (Румунія) та Чернівецької області (Україна).

Під час переговорів учасники зустрічі підтримали пропозицію  керівника Міської дитячої клінічної лікарні пана Сергія Сторожука стосовно доцільності поглиблення дружніх відносин та співпраці у галузі педіатрії заради дітей наших країн-сусідів у рамках транскордонного співробітництва.

Надзвичайний і Повноважний посол Румунії в Україні пан Крістіан-Леон Цуркану, члени делегації та представники української сторони ознайомилися із структурою та функціями Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні імені Ісидора Боді, цікавою історією та видатною особистістю Ісидора Боді, який не лише ініціював створення першого у краї дитячого шпиталю, але й очолив цей заклад, пропрацювавши в ньому 18 років та, на добру згадку про Чернівці, високоповажним гостям було презентовано картини із зображенням першого лікувального корпусу лікарні сторічної давності (архівне фото) та сучасний вид цієї історичної будівлі, де розміщено педіатричне відділення.

 

 

Центр комунікації
КНП Міська дитяча клінічна лікарня