ЄС підтверджує: міжнародний пілотний проект буде реалізовано у Чернівцях у 2021 році

10 лютого 2021 року до адміністрації КНП «Міська дитяча клінічна лікарня» надійшов офіційний лист від виконавчого директора Регіонального офісу транскордонної співпраці Румунія – Україна пана Чезаре Грозау про підписання контракту на реалізацію міжнародного пілотного проекту «Створення відділення невідкладної допомоги дітям транс-кордонного регіону».

Цей лист відкриває для Міської дитячої клінічної лікарні  не лише нові умови для розвитку, – зауважив генеральний директор клінічної установи Сергій Сторожук, – але, що на моє глибоке переконання є найважливішим, це потужний євроінтеграційний крок. Адже для виконання умов проекту не достатньо провести ремонт приміщень нового відділення та забезпечити його необхідним сучасним медичним обладнанням. Спільно з нашим Партнерам із Румунії – генеральним директором Повітової лікарні невідкладної допомоги  імені Св. Іоана Сучавського паном Олександром Каланчею ми ведемо напружену роботу, спрямовану на узгодження стандартів надання невідкладної допомоги, думаємо над формуванням протоколів взаємодії нового типу, адже у нашій практиці немає аналогів спільного паритетного надання медичної допомоги на транскордонній території.

Сьогодні вже усі звикли, що для забезпечення родинних зв’язків, релігійних, культурних та економічних потреб жителів Сучавського повіту Румунії та Чернівецької області України діє режим «прозорого» кордону: спрощений перехід у рамках угоди про «Малий прикордонній рух». Однак на рівні професійної діяльності і, зокрема, забезпечення безперешкодного доступу до медичних закладів сусідніх регіонів двох суверенних держав у випадках невідкладних станів надання медичної допомоги дітям буде потрібно подолати чимало різних «застарілих»  бюрократичних бар’єрів, регламентів, протоколів дій.  Саме у цьому контексті, – підкреслив керівник дитячої лікарні пан Сторожук, – хочу подякувати Генеральному Консульству Румунії у Чернівцях та особисто Генеральному Консулові цієї установи пані Ірині – Лоредані Станкулеску за ту професійну допомогу і сприяння, завдяки яким ми успішно подолали усі організаційні етапи та виграли цей міжнародний грант від ЄС. До речі, це наш перший досвід участі і перемоги у такому великому інфраструктурному проекті, однак ми сьогодні вже дивимося у перспективу і переконані, що ключовим результатом такої співпраці має стати налагодження комунікації з Технічним секретаріатом та румунськими партнерами у питаннях обрання нових актуальних напрямків співпраці, написання та реалізації спільних проектів.

Зважаючи на те, що Чернівецька область є прикордонною, одним із стратегічних напрямків розвитку для міста й області має стати поглиблення такої міжнародної співпраці на усіх рівнях – місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, некомерційних комунальних підприємств та інших суб’єктів господарювання соціальної сфери. Тому пошук партнерів із Сучавського повіту Румунії, спільно з якими ми будемо  залучати кошти із відповідних розвиткових Програм ЄС, для нас є стратегічною метою. Така діяльність повинна підсилюватися напрацюванням спільних проектів. Тим більше, що «румунський» досвід із залучення європейських коштів на розвиток прикордонної інфраструктури Сучавського повіту для сусідньої Чернівецької області, зокрема у сфері медицини, є надзвичайно важливим.

Наші сусіди цей шлях подолали ще декілька років тому. Перебуваючи у  Румунії, представники медичної галузі області були враженні високим рівнем відновлення інфраструктури. Розвиток переважної більшості об’єктів було здійснено завдяки реалізації інфраструктурних проектів та за рахунок фінансування зі структурних фондів Європейського союзу.

Україна наразі не має доступу до таких фондів ЄС, однак є можливість реалізовувати транскордонні проекти, а цей ресурс, на жаль, використовується українського стороною ще не дуже ефективно.

Саме транскордонні проекти можуть стати для наших територіальних громад одним із основних інструментів залучення ресурсів для покращення інфраструктури. У цьому аспекті для нас важлива співпраця із партнерами сусіднього Сучавського повіту. Така співпраця, з одного боку, надає можливість обміну кращим європейським досвідом із написання проектів, а з іншого – це доступ до залучення зовнішніх фінансових ресурсів. Отже – старт реалізації важливого для міста проекту дано!

Наразі зусилля адміністрації нашої лікарні та колективу сконцентровані на виконанні умов міжнародного проекту. За рішенням Генерального директора медичного закладу Сергія Сторожука сформовано групу провідних спеціалістів лікарні, представників консалтингової організації, які контролюватимуть терміни та якість виконання робіт, дотримання умов проекту, своєчасне звітування бенефіціара перед грантонадавачем про дотримання міжнародної бюджетної дисципліни. 

КНП «Міська дитяча клінічна лікарня» розпочала виконання міжнародного проекту. Майбутнє відділення невідкладних станів буде створено на базі існуючих приміщень лікарні, для чого буде виконано комплекс робіт з реконструкції інженерних комунікацій, переплануванню наявних приміщень, оснащення сучасним діагностичним, лікувальним, технологічним медичним обладнанням.

 

Центр комунікації КНП
Міська дитяча клінічна лікарня